maanantai 8. huhtikuuta 2013

Antalya 3. päivä

Säätiedotus lupasi tälle päivälle vesisadetta. Vettä tulikin muutama tippa, juuri silloin kun lähdin yhdeksän maissa kuvaamaan lähiympäristöä ja etsimään lankakauppaa. Muuten päivä on ollut tuulinen ja pilvinen. Tuulitakki on ollut tarpeen.

Olen tosi tyytyväinen, sillä nyt on kaikille tuliaiset ostettu. Paitsi raki, jota kaupoista löytyy parikymmentä laatua. Valinnan vaikeus. Enkä ole niitä täällä maistellut. Vielä. Oletan että se onnistuu sitten kun pääsen viiden tähden hotelliini.

Päivän kohokohta oli lankakauppa, Ali Özkan -nimisen kaupan/tavaratalon alakerta. Liikkeeseen sisään tullessa isot kyltit "Tuhafiye" ja "Yün / Wool" ohjasivat oikeaan suuntaan. Tai oikeastaan kaksi alinta kerrosta, sillä toisesta löytyi neule- ja virkkaustarvikkeita ja toisesta löytyi paitsi neulelankoja myös valtava määrä ompelulankoja, nappeja, koristenauhoja, helmiä ja paljetteja ja ties mitä muuta.

Neulelangoista valtaosa oli akryyliä tai akryylisekoitteita. Puuvillalankoja oli jonkin verran, mutta ei kovin hyviä värejä, 100% villalankaa pari merkkiä, paksua alpakkasekoitelankaa, paperilankoja runsaasti sekä erilaisia erikoislankoja (superpaksuja, hapsulankoja, metallinhohtoisia lankoja, pehmeitä samettilankoja ja tietenkin Suomessakin trendikkäitä lenkkilankoja rimpsuhuiveihin).

Liikkeen alimmassa kerroksessa oli pöytiä, joiden ääressä saattoi neuloa tai virkata. Pöydällä oli muovitaskuissa pieniä mallitilkkuja eri neule- ja virkkaustekniikoista ja lisäksi esillä oli mallitöitä, joihin oli merkitty lankojen hinnat. Yksi myyjistä koukkusi paperilangasta hellehattua ja huivipäinen rouva opetteli virkkaamaan pitsihuivia.

Kassaneiti kailotti murteellista saksaa, mutta kukaan ei puhunut englantia. Asiakkaista valtaosa oli saksalaisia. Yksi hyvin vakava huivipäinen turkkilaisasiakas huvitti minua osoittelemalla mielestään minulle sopivia lankoja: beigeä ja sameita vihreitä. Taisivat olla hänen lempivärejään.

Kielimuurista huolimatta sain ostettua lankaa: pellava-viskoosisekoitetta 2,50 liiraa (1,07 €)/50 g, akryylivilla-mohairlankaa 3,75 TLY (1,60 €)/100 g ja vielä kokeeksi joustavaa mikrokuitulankaa 5 TLY/100 g. Ostin myös muovisia kehyksiä, joilla tehdään lankaruusukkeita (1,50 TLY/kpl), paksuja virkkuukoukkuja ja bambupuikot, jotta pääsen testaamaan mikrokuitulankaa.

Kaikki ostamani langat olivat Alize-merkkisiä. Muita lankamerkkejä olivat ainakin Nako, Kartopu ja Himalaya. Turkki on suuri tekstiilin- ja langantuottajamaa. Todennäköisesti noita samoja lankoja myydään eri merkeillä muissa maissa.













Ei kommentteja:

Lähetä kommentti