keskiviikko 20. huhtikuuta 2016

Manchester

Saavuin Manchesterin lentokentälle hieman yhdeksän jälkeen aamulla ja hurautin lentokentän yhteydessä olevalta asemalta junalla Piccadilly-asemalle. Juna-asemalle käveli lentoterminaalista noin kymmenessä minuutissa.  Junalipun sai automaatista viidellä punnalla. Minulla oli aikaa käveleskellä kaupungilla ja käydä aamiaisella ennen kuin juna Llandudnoon lähti puolen päivän maissa.

Käytössäni oli taas iPhonessa Ulmonin CityMaps2Go-karttasovellus, johon olin merkannut muutaman kiinnostavan paikan etukäteen. Suunnistus sovelluksen avulla on helppoa ja kätevää ilman nettiyhteyttä ulkomailla.

Hankin matkaa varten myös Revolut-kortin, eräänlaisen prepaid-periaatteella toimivan MasterCard-pankkikortin, jolle voi ladata rahaa euroina nettipankin kautta ja jota voi käyttää ulkomailla maksamiseen ja paikallisen valuutan nostoon pankkiautomaatista edullisemmin kuin Suomesta saatavaa luottokorttia ylimääräisine valuutanvaihtokuluineen. Se toimikin loistavasti Briteissä ja junalippujen ostossa nettikaupassa, vaikka rahan siirto kortille meni aika lailla viime tippaan enkä ehtinyt kokeilla kortin toimivuutta automaateissa Suomessa ennen matkaa.

Manchesterissä iski ensimmäisenä vastaan kaduilla majailevat kodittomat ihmiset, jotka heräilivät aamulla tilapäispatjoiltaan ja toimittavat aamutoimiaan jalankulkijoista liiemmin välittämättä. Jotenkin järkyttävää, millaiseen jamaan Iso-Britannia on ajautunut sitten 1980-luvun, kun oleskelin siellä viimeksi pitemmän aikaa.

Keväinen Manchester
Kävin mainostetussa Moose Coffeessa syömässä amerikkalaisia pannareita, mutta eivät ne minun mielestäni olleet kovin kummoisia. Tai itse asiassa paikka oli niin suosittu ja palvelu niin hidasta, että otin pannarit ja kahvin mukaani junaevääksi.

Moose Coffee
Olin ostanut junaliput etukäteen netistä Traveline-palvelusta ja kävin lunastamassa ne automaatista ennen junan lähtöä. Junaliput ovat tässä palvelussa vähintään 40 % halvempia, jos ne ostaa etukäteen. Kannattaa varmistaa ennen matkaa, missä näitä automaatteja on, sillä aivan jokaisella junapysäkillä niitä ei ole.

Erikoista Manchesterin rauta-asemalla oli se, että junaliput tarkistettiin myös junasta poistuessa eikä vain junaan noustessa. Briteissähän varoitellaan koko ajan tunnistamattomista pakaaseista ja ilmoitetaan, että julkiseen kulkuvälineeseen mahdollisesti jääneet laukut ja pussukat tuhotaan sen sijaan, että ne toimitettaisiin löytötavaratoimistoon.  Juna Llandudnoon lähti minuutilleen aikataulussa, kuten kaikki muutkin junat tällä viiden päivän reissullani. Junissa oli konduktöörit, jotka tarkistivat kaikki liput ja ilmoittivat pyytämättä, miltä laiturilta mahdollinen jatkoyhteys oli lähdössä. Nice.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti