maanantai 25. huhtikuuta 2016

Builth Wells

Keski-Walesin tunnetuin nähtävyys lienee Brecon Beacons -kansallispuisto, jossa sijaitsee televisiosta tuttu Bear Gryllis Survival Academy. Siellä on kuvattu myös brittiläinen reality-sarja SAS-erikoisjoukoista (SAS: Who Dares Wins), jonka satuin aivan vahingossa bongaamaan Ylen Areenasta kevättalvella.

Noh, niin mielenkiintoinen kuin Brecon Beacons olisi ollutkin, minä en ollut menossa lyhyellä Walesin-reissullani sinne, vaan pieneen Builth Wellsin kaupunkiin. Autollahan sieltä pyyhkäisee kansallispuistoon tuosta vain, mutta minulla ei satu olemaan ajokorttia.

Wye-joen silta
Builth Wells on muinainen kylpyläkaupunki, mutta nykyään tunnettu Euroopan suurimman maatalousnäyttelyn, Royal Welsh Show:n, pitopaikkana. Samassa paikassa pidetään vuosittain Wonderwool Wales -käsityötapahtuma (raporttini sieltä toisessa blogissani). Tarkkaan ottaen Royal Welsh Showground on Wye-joen toisella puolella Llanelweddissä, mutta jostain syystä puhutaan tässä yhteydessä Builth Wellsistä.

Wonderwool Wales sai minut siis Builth Wellsiin. Varasin majoituksen jo kuukausia aiemmin The Pheasantry-nimisestä majapaikasta. Se olikin oikein onnistunut valinta: iso huone, oma rauha, hyvä aamiainen huoneeseen oman valinnan mukaan (tuoreita mansikoita ja croissanteja, luomujogurttia), mahtavankokoinen sänky, untuvapeitteet ja -tyynyt, tyylikäs kylpyhuone, jonka kattoikkunasta saattoi ihailla tähtitaivasta.

Entisöity riistanvartijan The Pheasantry pilkottaa puiden välistä

The Pheasantryn aamiainen

Pihalla oli kanoja, poneja ja koiria. Ikkunasta näkyivät naapurin lampaat. Idyllistä. Kaupungin keskustaan oli pari kilometriä kävelymatkaa, osa siitä vilkasliikenteisen tien reunaa, mutta ympäristö oli viehättävää. Yleensä kuljin kaupungille ison puiston läpi Wye-joen rantaa.

Näkymä huoneen ikkunasta aamulla
En juurikaan liikkunut Builth Wellsin keskustassa. Siellä näkyi olevan yksi pieni sekatavarakauppa, yksi lankakauppa ja kirjasto. Kirjastoa tarkoittava sana onkin kymrin kielellä varsin veikeä "llyfrgell".

Kirjasto - Llyfrgell
Builth Wellsin keskustaa

Magnoliat kukassa
Joen kummallakin puolella oli yksi aika hyvin varusteltu marketti, "Co-operative". Kassat puhuivat joillekin asiakkaille kymriä (walesin kieltä), mutta enimmäkseen englantia.

Viivyin Builth Wellsissä perjantai-iltapäivästä sunnuntaiaamuun. Lauantaipäivä 23.4. meni aika tarkkaan Wonderwool Wales -tapahtumassa. Koska olin matkassa yksin, en viihtynyt ravintoloissa tai pubeissa. Käsityömessuilla söin hampurilaisen ulkona ojanpenkalla istuen muiden messukävijöiden seurassa. Iltapäivällä kahvin kanssa maistui paikallinen leivonnainen bara birth.

Bara brith ja kahvi

Sunnuntaina matkustin reilut 12 tuntia takaisin kotiin Manchesterin ja Tukholman kautta.  Etukäteen junamatka Manchesterin lentokentälle stressasi minua aika tavalla, koska vaihtoaikaa junien välillä oli parhaimmillaan kahdeksan minuuttia. Junat kuitenkin kulkivat täsmälleen ajallaan ja muita matkustajia seuraamalla osuin aina oikealle laiturille.

Turvatarkastus Manchesterin lentokentällä oli pienoinen järkytys. Harkitsin, kannattaako maksaa fast lane -maksu etukäteen, kun sellainenkin olisi ollut mahdollista. Ei olisi kannattanut. Juna oli lentoaseman kentällä 1,5 tuntia ennen lentoa. Kävely terminaaliin kesti 10 minuuttia. Lähtöaula oli aika tyhjä, mutta turvatarkastukseen oli valtavan pitkä jono. Joku virkailija kuitenkin huuteli, että matkustajat, joiden koneen lähtöön on tunti tai vähemmän, voivat etuilla jonossa. Oikaisin nauhojen alta kohti turvatarkastusta, kunnes tulin virkailijan kohdalle ja hän vei minut suoraan jonon kärkeen. Fast lanea pitkin kulkeneet matkustajat, joiden huomasin tulleen paikalle samaan aikaan kuin minä, jäivät nuolemaan näppejään. Eli loppu hyvin kaikki hyvin. Lentokentällä ehti vielä kiertelemään tax freessäkin (tai oikeastaan piti kiertää) ennen koneen lähtöä.

Kotimaa otti vastaan aikamoisella myrskyllä. Onneksi mies oli auton kanssa vastassa Pirkkalan kentällä.

Cilmerin pysäkki Heart of Wales -radan varrella oli lähinnä majapaikkaa; junan konduktööri pysäytti junan täällä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti